Voedselpakket

Het Voedselpakket

Wekelijks stellen wij voor onze cliënten een voedselpakket samen waarmee wij hen willen ondersteunen in de meest primaire levensbehoeften. We streven naar het verstrekken van pakketten met tenminste: zuivel, groente, vlees, brood en fruit, met daarnaast produkten als broodbeleg, koffie, thee, tandpasta, shampoo, zeep, etc.

Voedselpakket aanvraag

Iedereen die denkt in aanmerking te komen voor een voedselpakket kan contact opnemen met de Stichting Maatschappelijk Werk Juvans, afdeling Heusden. Deze organisatie bekijkt voor de Voedselbank Heusden of men voldoet aan de landelijk gestelde criteria om in aanmerking te komen voor een voedselpakket. Wellicht kunnen zij u ook met andere zaken van dienst zijn. Meer informatie is te vinden op www.juvans.nl.

De Stichting Maatschappelijk Werk Juvans, afdeling Heusden is telefonisch bereikbaar op nummer 073 - 644 42 44. Voor verdere contactgegevens, zie volgende link: http://juvans.nl/index.php?p=65.

 
Voedselpakket criteria
 
Om in aanmerking te kunnen komen voor een voedselpakket zijn er criteria opgesteld. Deze zijn per 1 januari 2012 als volgt: Wanneer het maandelijks besteedbaar inkomen van een huishouden lager is dan de volgende bedragen, dan komt het huishouden in principe in aanmerking voor een voedselpakket: Bij een éénpersoonshuishouden wanneer dit bedrag lager is dan € 180,-- per maand, bij een meerpersoonshuishoudens is dit bedrag te vermeerderen met  60,-- voor iedere extra volwassene die tot het huishouden behoort en/of voor ieder kind dat tot het huishouden behoort (tot 18 jaar) te vermeerderen met € 50,--.
Voorbeeld: Een huishouden van 2 volwassenen en 2 kinderen onder de 18 jaar dat na aftrek van alle vaste lasten minder dan € 340,-- per maand (= € 180 + € 60 + € 50 + € 50) te besteden heeft kan in aanmerking komen voor een voedselpakket. 
Onder inkomsten wordt verstaan: loon, uitkering, VT Belastingdienst, Toeslagen Belastingdienst. Kinderbijslag wordt niet gezien als inkomen.
Uitgaven zijn: alle vaste lasten, afbetalingen aan schulden en andere periodiek terugkerende uitgaven. Abonnementen telefonie en internet worden niet gezien als vaste lasten.
   
 
Reacties van cliënten
 
Hieronder leest u enkele reacties van cliënten, waarvoor wij hen ook erg dankbaar zijn:
FIJN DAT WE OOK EEN KOPJE KOFFIE KUNNEN DRINKEN EN ER TIJD IS VOOR EEN PRAATJE.
HET IS NET ECHT "BOODSCHAPPEN DOEN".
VIA DIT KAARTJE WIL IK JULLIE ALLEMAAL EVEN HEEL HARTELIJK BEDANKEN, VOOR DE HULP DIE JULLIE MIJ HEBBEN GEBODEN, NIET ALLEEN MET 'T BOODSCHAPPEN PAKKET, MAAR OOK ZEKER 'T VRIENDELIJKE WOORDJE, 'N SERIEUZE ZIN EN 'N GRAPJE TUSSENDOOR. IK HEB DIT ALLES ZEER GEWAARDEERD EN HOEWEL IK DE 1E KEER MET 'N TRAAN BINNENKWAM...DE DAAROP VOLGENDE KEREN GING IK ALTIJD LACHEND WEG! IK BEN NU IN DE POSITIE GEKOMEN DAT IK OOK WAT HULP KRIJG VAN MIJN WERKGEVER EN MEDE DAARDOOR GA PROBEREN HET WEER ALLEEN TE DOEN! HOPENDE OP 'N POSITIEVE TOEKOMST, NOGMAALS DANK JULLIE ALLEMAAL VOOR JULLIE INZET EN BETROKKENHEID.
 
  
 
  
Voedselveiligheid
 
De Voedselbank Heusden houdt zich aan de richtlijnen van Voedselbank Nederland en de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Daarmee wordt gewerkt volgens de richtlijnen en eisen die gesteld zijn in de Hygiëneverordening (EG) 852/2004.
 
De Voedsel en Waren Autoriteit (de eerdere Keuringsdienst van Waren) heeft richtlijnen opgesteld waarbinnen charitatieve instellingen kunnen werken. Klik hier voor de Richtlijnen
 
Houdbaarheidsdatum
Hoe lang het product houdbaar is, moet op de verpakking zijn aangegeven. Zolang de verpakking niet geopend is, kunt u het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er twee mogelijkheden:
 
Te gebruiken tot (TGT)
Op zeer bederfelijke producten zoals vlees, vis, kip, zuivel, gebak, voorgesneden groente en koelverse maaltijden staat: "te gebruiken tot...". Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Eigenlijk is het dus te gebruiken "tot en met" de vermelde datum. "Te gebruiken tot" betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. De TGT-datum is alleen haalbaar als het product door de verkoper en door u is bewaard volgens de instructies op de verpakking. Anders is de houdbaarheid korter. Zeker bij bederfelijke waren is het daarom goed kritisch te zijn.
 
Ten minste houdbaar tot (THT)
Op minder bederfelijke producten, zoals groente in blik, koekjes en meel, staat "tenminste houdbaar tot": de zogenaamde THT-datum. Deze geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit garandeert. De datum geldt alleen als de verpakking niet open is geweest. "Ten minste houdbaar tot" wil zeggen dat de kwaliteit van het product na de vermelde datum achteruit kan gaan. Het product zal dan niet zo lekker meer smaken, maar u zult er normaal gesproken niet ziek van worden. Bovendien geldt de houdbaarheidsdatum alleen als de verpakking niet open is geweest.
 
 
 
Er zijn nogal wat misverstanden over de THT-datum. Als die is verstreken, betekent dat niet dat het voedsel niet meer gegeten kan/mag worden. Ook de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en Ministerie van Volksgezondheid vinden dit. 
 
Enkele voorbeelden/richtlijnen van de eetbaarheid na de houdbaarheidsdatum (THT)
Product - Hoe lang kunt u het product nog probleemloos consumeren...
* rijst, thee, pasta's - zeer lang houdbaar (jaren)
* frisdrankenzeer lang houdbaar (jaren)
* koekjes, chipsmaanden
* groenten/fruit in blikzeer lang houdbaar (jaren)
* jam en zoetwarenzeer lang houdbaar (jaren)
* soepen/conserven - zeer lang houdbaar (jaren)
* afbakbroodenkele weken
* koffie/thee - jaar of langer
* fritessaus, ketchup - enkele maanden of langer
* macaroni, mie - jaar of langer
(voor alles geldt: mits de verpakking onaangebroken is)
 
Geopende producten (en producten zonder houdbaarheidsdatum)
Na opening van de verpakking is de voeding nog een beperkte tijd te gebruiken. Deze tijd is afhankelijk van het soort voedsel. Richtlijnen hiervoor zijn te vinden in de Bewaarwijzer van Stichting Voedingscentrum Nederland.
 
Voedsel over?
 
Heeft u voedsel over? Is uw vriesunit uitgevallen en de inmiddels ontdooide goederen kunnen niet meer via het reguliere kanaal verkocht worden. Of ligt de uiterste verkoopdatum in de zo nabije toekomst dat de partij niet meer via het reguliere kanaal afgezet kan worden. De verpakking van een pallet is beschadigd of de verpakking is verkeerd gedrukt. Herkent u dit en/of wilt u ons helpen bij het samenstellen van een zo volledig en gezond mogelijk voedselpakket voor de cliënten van de Voedselbank in Gemeente Heusden? Stuur dan een e-mail naar: h.fitters@home.nl of bel: 06 - 46 225 583.
 
DRINGEND NODIG!
 
We hebben dringend behoefte aan o.a. rijst, macaroni, spaghetti, fruit, verse groenten, vis in blik, vlees conserven, rookworsten en vacuüm verpakt vlees, zuivelproducten etc.